Veelgestelde vragen

Beide zijn mogelijk, afhankelijk van de specifieke mogelijkheden in uw huis. Over het algemeen worden trapliften echter op de trap bevestigd en niet aan de muur.
Het elektriciteitsverbruik van trapliften is zeer gering. In normale omstandigheden verbruikt uw traplift zelfs niet meer dan bv. een dvd-speler.
Trapliften zijn over de jaren veel lichter en compacter geworden, terwijl het comfort voor de gebruiker hetzelfde gebleven is. Moderne trapliften hebben opvouwbare zitgedeeltes en arm- en beensteunen die ingeklapt kunnen worden wanneer de traplift niet gebruikt wordt. Hierdoor kunnen anderen de trap nog probleemloos op- en af gaan. Met het zitgedeelte en de steunen opengeklapt is een gemiddelde traplift zo’n 30 cm diep in afmeting dus zelfs op een zeer smalle trap kan doorgaans een lift geplaatst worden.
De meeste trapliften zijn zowel boven als beneden uitgerust met een bedieningspaneel. Dit is vooral aangewezen wanneer meerdere personen dezelfde traplift gebruiken.
De meeste trapliften beschikken over een batterij zodat ze tijdelijk blijven werken als er geen stroomvoorziening is.
De meeste traplift zijn niet luider dan een vaatwasmachine of een microgolfoven.
Meestal wordt de trapleuning verwijderd omdat deze niet lager nodig is. Indien nodig of als u dat wilt wordt ze toch behouden. Het tapijt hoeft doorgaans niet verwijderd te worden.
De meeste trapliften werken op een batterij maar dienen wel aangesloten te worden aan een stopcontact om de batterij op te laden.
De meeste trapliften zijn uit veiligheidsoverwegingen uitgerust met sensoren die de traplift doen stoppen wanneer ze een object detecteren. Van zodra het object verwijderd is, is de traplift opnieuw volledig functioneel.
Het zitgedeelte van een traplift kan manueel of automatisch draaien om het op- en afstappen te vergemakkelijken. Als dit in combinatie met de armsteunen niet voldoet, laat u best nog een extra armsteun aan de muur plaatsten.
Een traplift is uitgerust met een eenvoudig te gebruiken bedieningshendel (of ‘joystick’). Deze is voldoende groot, heeft slechts twee functies (op en neer) en reageert al op een zeer lichte druk. De gebruiker duwt de hendel eenvoudigweg in de gewenste richting. Wordt de hendel gelost, dan stopt de traplift.
Een goede traplift beweegt zonder schokken en beweegt zich traag maar gestaag voort. De meeste modellen beschikken bovendien over een veiligheidsgordel. Indien u toch nog onzeker bent over het gebruik, is het best om de lift vooraf uit te testen bij de verkoper.